Monark

Yleistitetoa Monarkista

Monark on ruotsalainen polkupyörämerkki. Monark on perustettu vuonna 1908 Varbergissä. Yrityksen silloin perusti Birger Svensson. Monark laajeni, ja yrityksestä tuli pohjoisen Euroopan suurin kahdella pyörällä kulkevien liikkumisvälineiden valmistaja. Monark on aikojen saatossa valmistanut muunmuassa perämoottoreita. Nämä pikkumoottorit ovat sitkeitä koneita, ja niitä on jokunen vieläkin käytössä, vaikka osia ei enää saakkaan. Osien saatavuus siirtää näitä moottoreita pikkuhiljalleen musoihin. Vuonna 1960 Monark sulautui toiseen yritykseen, eli Nymanbolagiin. Tästä sulautumisesta tuli lopputulokseksi Monark Crescent AB. Nykyään yritys kokoaa Aasiassa valmistettuja polkupyöriä, ja työllistää noin 100 henkilöä.

Kotimainenhan ruotsalainen yritys ei luonnollisesti ole, mutta laatu on korkea vieläkin. Osat, joista pyörät kootaan, eivät ole mitään ihan rihkamaa, vaan laadukasta metalliseosta. Ja osa pyöristä valmistetaan vieläkin Ruotsissa.

Monarkin mallisto

MoMonarknarkin design on kuninkaallista ja hiukan vanhahtavaa, mutta erittäin toimivaa. Ei hyvää tarvitse muuttaa.

Original nimeä kantaa mallisto, jossa on pysytty uskollisena alkuperäisille designeille. Nykyään ne ovat n. citypyöriä, joilla voi päästellä menemään pitkin kaupunkeja. Niitä saa monella eri vaihteistovaihtoehdolla ja muutenkin erinäisin varustein. Mallistosta löytyy perinteisiä niin niasten- kuin miestenpyöriäkin.

Junior on mallisarja perheen pienille hurjapäille. Mallisarjasta löytyy kaiken kokoiselle vauhtihirmulle sopivaa kalustoa aivan pienestä jo vähän isompaankin. Ensipyörästä päästään muutaman pykälän kautta pikkuseikkailijan bmx-pyörään.

Sport-mallistosta löytyy samoja vivahteita kuin original-mallistostakin, mutta sportissa on vintagea hehkuva väritys, joka muuttaa muut kateudesta vihreiksi. Sport-pyörät ovat 7 tai 8 vaihteisia.

Monarkin mallistosta löytyy myös erikoisuuksia. Erikoismallistosta löytyy muunmuassa tandem pyörät kolmessa eri vaihteistoversiossa. Lisäksi löytyy myös kolmipyörää sähköavustein ja ilman, jottei harrastus jää heikentyneen tasapainon vuoksi pois. Pyöräily tekee kuitenkin kovasti hyvää.

Tästä mallistosta löytyy myös ns. työkäyttöön sopivia jämeriä pyöriä, joilla voi kuljettaa tavaraa.

Monarkilta löytyy myös perinteinen sähköavustettu malli, jolla pyörällä kuljettava työmatka pitenee uusiin sfääreihin. Entisen kolmen kilometrin sijaan taittuu helposti nyt jo 7 kilometrin matka, kun ei jokaiseen mäkeen tarvitse huhkia itseään hikeen. Monarkilta löytyy todella laajasti kaikille sopiva pyörä laajan erikoismalliston vuoksi.